.
asdf:

Prawdopodobieństwo:
Witam,
Zad: w kolo wpisany jest kwadrat, wyznaczyc prawdopodobienstwo, ze punkt rzucony losowo na kolo
znajdzie sie wewnątrz kdwadratu:
m(A) = a
2
m(Ω) = ...
ok?
14 paź 23:15
Trivial: OK.
14 paź 23:16
asdf: Dzieki, nastepne:
wewnatrz odcinka o dlugosci 1 obrano na "chybil trafil" dwa punkty, jakie jest
prawdopodobienstwo, ze odleglosc miedzy tymi punktami jest mniejsza niz 1/3.
Prosze o wskazowke
14 paź 23:17
Trivial:

Zmienne są niezależne.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|y−x| < |
| → y < x + |
| ⋀ y > x − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
14 paź 23:25
asdf: Dzięki, a to już z całki policzę
14 paź 23:33
Trivial:
asdf, z jakiej całki. o.o
| | 1 | | 4 | | 5 | |
P = 1 − 2* |
| *(2/3)2 = 1 − |
| = |
| . |
| | 2 | | 9 | | 9 | |
14 paź 23:36
asdf: chodziło mi o pole, całką też bym zrobił, tak samo:
14 paź 23:39
asdf: co ja pisze...chodzilo mi o to co Ty napisales, nie idzie sie skupic
14 paź 23:40
Trivial: Masz jeszcze jakieś zadanko?
14 paź 23:42
asdf: tak:
Strzelec oddaje 3 strzaly do celu, Pb. trafienia za kazdym razem jest takie samo i wynosi
a) wyznacyzsz rozklad i dystrybuante liczby trafien X.
b) wyznaczyc rozklad zmiennych Y = 2X − 3 i Z = −Y
2 + 4
c) obliczyc wart. oczekiwaną i wariancje liczby trafien do tarczy
d) korzystajac z odpowiednich wlasnosci wyznacyzc EY i D
2Y, gdzie Y = −4X + 5
c i d − tego nie mialem,
a)
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P(X=0) − 0 trafień: = |
| * |
| * |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | 2 | | 2 | | 1 | | 2 | |
P(X =1) − 1 trafienie: = |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
P(X=2) = 2 trafienia = |
| * |
| * |
| * 3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
P(X=3) = 3 trafienia = |
| |
| | 33 | |
b) w kolejnym poscie
14 paź 23:48
asdf:
b)
Y = 2X −3
Sx = {0,1,2,3}
Sy = {2*0−3, 2*1−3, 2*2−3, 2*3−3}
teraz aby policzyć pyi to muszę:
P(Y = −3), P(Y = −1), P(Y=1), P(Y = 3)
tak?
14 paź 23:50
Trivial:
| | | | 6 | |
P(X=1) = | *(1/3)2*(2/3) = |
| |
| | | 27 | |
| | | | 12 | |
P(X=2) = | *(1/3)*(2/3)2 = |
| |
| | | 27 | |
14 paź 23:59
asdf: schematu bernuliego nie mialem
15 paź 00:00
Trivial:

Rozkład wygląda tak.
15 paź 00:02
Trivial:
asdf, ja nawet nie myślałem o schemacie Bernoulliego. Po prostu:
P(X=k) = wybieramy k tarcz dla których było trafienie z 3 dostępnych. Prawdopodobieństwo
| | 2 | | 1 | |
trafienia jest |
| , prawdopodobieństwo nietrafienia jest |
| , zatem prawdopodobieństwo |
| | 3 | | 3 | |
| | | |
uzyskania k trafień jest | *(2/3)k*(1/3)3−k. |
| | |
15 paź 00:12
asdf: Ok

Dzięki

Rozjaśnia się

, to chodzi o wybranie, np. tego, ze trafie − T, N − nie
trafienie.
zbiór = {T,N,N}
| | | |
wybieramy 1 element z trzech (ze trafi), mozliwosci jest | |
| | |
tak to mam rozumieć?
15 paź 00:15
Trivial:
Ogólnie, wybierasz k tarcz w które zamierzasz trafić. Reszta to formalności.
15 paź 00:17
15 paź 00:20
asdf: 
Rozumiem!

Dzięki.
15 paź 00:20
asdf:
dla wyrzunia dwoch orlow w 5 rzutach to:
3 − jak sie nie uda
2 − jak sie uda
15 paź 00:23
Trivial: Tak.
15 paź 00:24
Trivial: Zrób podpunkt b).
15 paź 00:25
Trivial:
I jeszcze dystrybuanta w a).
15 paź 00:26
asdf: ok − bylem obiad sobie zrobic
15 paź 00:46
Trivial: Chyba śniadanie.
15 paź 00:47
Eta:
Ja też "objadałam"
15 paź 00:47
bezendu:
asdf już nie trzymasz kredensu ?
15 paź 00:48
asdf: F(X) =
e = ∊
{0 : x e (−inf;0>
{1: x e (3;inf)
15 paź 00:49
asdf: teraz trzymam widelec z krokietami, kredens nie upadnie...
15 paź 00:50
15 paź 00:50
asdf: Z = −Y
2 + 4:
S
y = {−3,−1,1,3}
S
z = {−5,3,3,−5} = {−5,3}
P(Z = −5) =P(−Y
2 + 4 = −5) = P(Y=3) + P(Y =−3) = P(Y = 3) + 0 = P(Y=3) = ...tego nie
policzylem w poprzednim wiec teraz nie mam wyniku

ale to juz "drobnocha"
15 paź 00:56
Trivial:
asdf, zależy od definicji F(x). Ja wolę definiować F(x) jako
F(x) = P(X
≤ x)
Czyli
| | ⎧ | 0 x∊(−∞,0) | |
| | ⎜ | 1/27 x∊[0,1) | |
| F(x) = | ⎨ | 7/27 x∊[1,2) |
|
| | ⎜ | 19/27 x∊[2,3) | |
| | ⎩ | 1 x∊[3,∞) | |
15 paź 00:57
asdf: ja korzystam z F(x) = P(X < x)
15 paź 00:59
15 paź 01:00
Trivial:
Y = 2X − 3
Z = −Y
2 + 4
0 →
Y→ −3 →
Z→ −5
1 →
Y→ −1 →
Z→ 3
2 →
Y→ 1 →
Z→ 3
3 →
Y→ 3 →
Z→ −5
| | 9 | |
P(Z = −5) = P(Y = −3) + P(Y = 3) = P(X = 0) + P(X = 3) = |
| |
| | 27 | |
| | 18 | |
P(Z = 3) = P(Y = −1) + P(Y = 1) = P(X = 1) + P(X = 2) = |
| |
| | 27 | |
15 paź 01:08
asdf: a no, troche sie przejechalem

Dzieki za korekte, mam 101 zadan ze statystyki, podeslac Ci?

Jedno z ciekawych zadan z wykladow:
Jest odcinek a o dlugosci |a|, jakie jest prawdopodobienstwo, ze da sie z tego zbudowac
trojkat?
15 paź 01:12
Trivial: asdf, ja nie potrzebuje zadań ze statystyki. Statystyka to dla mnie stare dzieje.
15 paź 01:13
Trivial: A tego zadania nie rozumiem. Jak można z jednego odcinka zbudować trójkąt?
15 paź 01:14
asdf: spoko

ale znalazlem tez 2 ciekawe, jak chcesz:
Święty Mikołaj pakuje prezenty dla grzecznych i niegrzecznych studentów. Ma do zapakowania 7
identycznych lalek i 5 misiów, które różnią się kształtem ucha. Na saniach czekają już cztery
różnokolorowe pudła. Na ile sposobów Święty Mikołaj może zapakować prezenty do pudełek
(niektóre pudełka mogą być też puste – dla niegrzecznych studentów)?
Na ile sposobów 12 szachistów może grać jednocześnie 6 partii?
15 paź 01:15
asdf: Jest odcinek a o dlugosci |a|, dzielac go na 3 czesci, jakie jest prawdopodobienstwo, ze da sie
z tego zbudowac trojkat ? *
15 paź 01:16
Trivial:
Poza tym jeszcze masz c) i d) do zrobienia!
c) μ
X = E[X] = ∑
i=1..n p
i*x
i (średnia)
d) Y = −4X + 5
E[Y] = E[−4X + 5] =
liniowość E, E[c] = c = −4μ
X + 5
D
2[X] = E[(X−μ
X)
2] = E[X
2 − 2μ
XX + μ
X2] = E[X
2] − 2μ
XE[X] + μ
X2
= E[X
2] − 2μ
X2 + μ
X2 = E[X
2] − μ
X2 = E[X
2] − (E[X])
2
Resztę pozostawiam Tobie.
15 paź 01:26
asdf: c,d − nie mialem tego jeszcze na wykladach, musialbym doczytac, a liczyc w ciemno nie lubie
(tzn. nie wiem co licze) − nie lubię
15 paź 01:28
Trivial: wartość oczekiwana to po prostu średnia.
wariancja to wariancja (było w szkole średniej...)
15 paź 01:32
Trivial: A to zadanko z trójkątem jest "typowe".
15 paź 01:35
asdf: 
wariancje w szkole bylo, ale wariacji bylo wiecej :â) i wariancje poszly na bok
15 paź 01:36
Trivial:

Losujemy dwie liczby X,Y z przedziału [0, a]. Takie, że X < Y. Wylosowane liczby jednoznacznie
określają podział odcinka na 3 części.
Pierwsza z nich ma długość X
Druga z nich ma długość Y−X
Trzecia: a−Y
Warunki są takie
1) X < Y−X + a−Y = a−X → 2X < a →
X < a/2
2) Y−X < X + a−Y → 2Y < 2X + a →
Y < X + a/2
3) a−Y < X + Y−X = Y → 2Y > a →
Y > a/2
15 paź 01:51
asdf:
15 paź 01:55
Trivial: Dobranoc, asdf.
15 paź 01:58
asdf: Dobranoc

Ja jeszcze mam troche do zrobienia
15 paź 02:04