Indukcja
Edward:
Indukcja
Udowodnic, ze dla dowolnego n naturalnego oraz x rzeczywistego zachodzi nierownosc:
|sinnx| ≤ n|sinx|
Krok pierwszy pomine i przejde od razu do drugiego.
Teza: |sin(n+1)x| ≤ (n+1)|sinx|
|sin(nx + x)| = |sinnxcosx + cosnxsinx| ≤ |sinnx||cosx|+|cosnx||sinx|
|sinnx||cosx|+|cosnx||sinx| ≤ n|sinx| + |sinx|
|sinx|≤1, |cosx|≤1
No i niby prawdziwe, ale nie do konca to rozumiem, bo nie nie znajdzie sie takie
|sinnx||cosx|+|cosnx||sinx|, ktore bedzie wieksze od n|sinx| + |sinx|? Np, gdyby n|sinx| +
|sinx| przyjelo jakies bardzo niskie wartosci w przedziale powiedzmy <0; 000000,1)?
14 paź 22:56
PW:
(1) ... ≤ |sinnx||cosx|+|cosnx||sinx| ≤ |sinnx|•1+1•|sinx| = |sinnx|+|sinx|.
Te "1" biorą się z ograniczenia funkcji |cosx| i cosnx| przez 1.
Na mocy założenia indukcyjnego |sinnx| ≤ n|sinx|,
a więc kontynuując (1) możemy napisać ... =|sinx|(n+1), po prostu wyłączając |sinx| przed
nawias, co kończy dowód nierówności dla liczby (n+1).
W dowodzie indukcyjnym konieczne jest wyraźne wskazanie miejsca, w którym korzystamy z
założenia indukcyjnego (zrobiłeś to, ale w sposób wymagający od czytelnika domyślenia się
tego).
15 paź 13:36