naszkicuj wykres y=3( do potegi x+1) -2
kubusiek: Bardzo prosze o pomoc, chcialbym zrozumiec

(na lekcji nic nie szkicowalismy, tylko
przesuwalismy o wektor, kompletnie nie wiem o co chodzi )
14 paź 22:56
Beti:
1)y = 3x −−> to jest funkcja wyjściowa y = f(x)
2)y = 3x+1−2 −−> to jest funkcja y = f(x − p) + q
czyli, żeby naszkicować wykres 2), trzeba wykres 1) przesunąć o wektor [p,q] = [−1,−2]
14 paź 23:00
Mila:
Umiesz naszkicować wykres funkcji
y=3x
Czy ma Ci to też wytłumaczyć?
14 paź 23:01
kubusiek: Niby umiem ale jesli moglabys to bede mega wdzieczny

moze zalapie cos prosciej
14 paź 23:04
amanda: Hm?
14 paź 23:18
kubusiek: Widze ten sam problem, czekam na pomoc hehe
14 paź 23:20
Radek:

3
x czerwony
3
x+1−2 niebieski
pamiętaj o asymptotach
14 paź 23:24
kubusiek: Dziekuje
14 paź 23:25
Mila:

Tabelka; y=3
x
x −1 0 1 2
Taki wykres.
f(x)= 3
x+1−2 powstanie po przesunięciu wykresu y=3
x o wektor [−1,−2] ( jedna jednostka w
lewo, dwie w dół.
Zobacz na punkt A.
Wzór funkcji f(x) po przesunięciu o wektor [a,b]
f(x−a)+b
14 paź 23:29