równania trygonometryczne
Pontas: Proszę o rozwiązanie bo nic sensownego mi nie wychodzi:
sinxsin2xsin3x=1/4sin4x
14 paź 22:53
Siemanko: | | 1 | |
2sinxsin2xsin3x=2* |
| sin4x |
| | 4 | |
Układ równań a+ b = 6x i a−b=2x
a=2x i b = 4x
| | 1 | |
(cos2x−cos4x)sin2x= |
| sin4x |
| | 2 | |
2sinxcosx(cos4x−cos2x)=2sin2xcosx
2sin2xcosx=2sinxcosxcos2x
wymnażasz to co w nawiasie przez to co przed i skracasz z prawa strona
otrzymujesz sinx=0 cosx=0 i cos4x=0

Pozdro poćwicz.



14 paź 23:02
Pontas: Dzięki
14 paź 23:03
PW: Na przykład
sin3x=sin(2x+x)=sin2xcosx+cos2xsinx a więc lewa strona jest równa
| | 1 | |
sinxsin2xsin2xcosx + sinxsin2xcos2xsinx = |
| (2sinxcosxsin22x + 2sin2xcos2xsin2x) = |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| (sin32x+sin4xsin2x), a więc równanie ma postać |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| (sin32x+sin4xsin2x) = |
| sin4x |
| 2 | | 4 | |
2sin
32x+2sin4xsin
2x=sin4x
2sin
32x=sin4x−2sin4xsin
2x
2sin
32x=sin4x(1−2sin
2x)
już chyba widać
14 paź 23:17