Oblicz:
wajdzik: Oblicz:
√11−3√3−√32−10√7 /2
|11−4√7|−|32−10√7|−2(|11−4√7)*(32*10√7)=
=11−4√7−32+10√7−2(11−4√7)(32−10√7)=6√7−21−2(352−110√7−128√7+280)=
=6√7−21−704+220√7+256√7−560=482√7−1291
coś mi tu źle wyszło − tak stwierdzam
Mógłby ktoś na to zerknąć? Z góry dziękuję.
14 paź 22:46
Beti: to co masz w pierwszej linijce, to nie jest równanie, tylko wyrażenie. Zatem nie możesz
podnosić tego do kwadratu
14 paź 22:48
Beti: pod pierwszym pierwiastkiem jest wszystko dobrze zapisane?
bo pod drugim przekształcasz wyrażenie tak, żeby zastosować wzór skr. mnoż.:
√32 − 10√7 = √25 − 10√7 + 7 = √(5 − √7)2 = |5 − √7| = 5 − √7
14 paź 22:52
wajdzik: Przepraszam ale źle przepisałem:
√11−4√7−√32−10√7
14 paź 23:04
wajdzik: √4−4√7+7=√(2−√7)2=|2−√7|=2−√7
14 paź 23:07
Beti: czyli pierwszy pierw. rozpisujesz tak:
√11 − 4√7 = √7 − 4√7 + 4 = √(√7 − 2)2 = |√7 − 2| = √7 − 2
odejmij teraz od siebie te dwa wyrażenia
14 paź 23:08
wajdzik: 2−
√7−5+
√7=−3
zgadza się?
14 paź 23:08
Beti: √7 > 2, więc opuszczając wartość bezwzględną musisz zapisać wyrażenie przeciwne
14 paź 23:09
wajdzik: √7−2−5+
√7=2
√7−7
Tu wszystko już gra

wszystko rozumiem
14 paź 23:19