równanie z parametrem
ninja94: bardzo proszę o pomoc.. rozwiąż równanie w zależności od parametru m:
x / (x+m) − m / (x−m) = (x
2 − 5m
2) / (x
2 − m
2)
zaczęłam to sprowadzać do wspólnego mianownika.. ale nie wiem co dalej.. w ogóle dobrze to
zaczęłam

wyszło mi coś takiego: (−2mx + 4m
2) / (x
2 − m
2) = 0 ale nie wiem czy dobrze a
jak nawet to co dalej?
14 paź 22:30
Rafał28:
Dziedzina. x≠|m|
Wymnoż obustronnie przez (x2 − m2)
Otrzymasz −2mx + 4m2 = 0, czyli równanie liniowe.
Dla m=0 mamy 0 = 0 tożsamość, x∊R − {0}
Dla m≠0 mamy jedno rozwiązanie: x = 2m
14 paź 23:21