Oblicz x, jeśli:
wajdzik: Oblicz x, jeśli:
| | x+5,5 | | (3√3−3√2)(3√9+3√6+3√4) | |
d) |
| (4+√2)− |
| = |
| | 14 | | | |
| | | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | (3 |
| −2 |
| )(3 |
| +(2*3) |
| +2 |
| ) | | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
| |
− |
| |
| | | |
Teraz mam lekki dylemat, mam to wszystko wymnażać?
14 paź 22:21
Beti: w liczniku drugiego ułamka zastosuj wzór skróconego mnożenia: a3 − b3, czyli
(3√3)3 − (3√2)3 = 3 − 2 = 1
14 paź 22:23
wajdzik: patrząc na ten drugi ułamek:
| | | | 4 | | (3−2)(3 |
| +3√6*3√32+4√22) | | | 3 | |
| |
− |
| |
| | | |
jest ok? Bo coś mi się wydaje, że przekombinowałem z tym
3√6*ab
14 paź 22:42
Beti: nie, nie
cały licznik zwijasz ze wzoru na różnicę sześcianów −−> cały licznik, to 3−2 = 1
14 paź 22:43
wajdzik: To mam w takim razie takie coś:
| 4x+x√2+22+5,5√2 | | 1 | |
| − |
| |
| 14 | | 4−√2 | |
14 paź 22:51
Beti: no i dobrze
teraz usuń niewymierność w drugim ułamku
14 paź 22:54
wajdzik: | 4x+x√2+22+5,5√2)(4−√2)−14 | |
| = |
| 14(4−√2) | |
=U{14x+23}{56−14
√2=14x+23
zgadza się? Nie chcę się rozpisywać, ważne czy sposób liczenia jest ok, raczej wszystko dobrze
przeliczyłem
14 paź 22:56
wajdzik: niewymierność.. już poprawiam
14 paź 22:57
wajdzik: Doliczyłem się czegoś takiego, ale nadal coś źle zrobiłem:
| 1 | | 4+√2 | | 4+√2 | |
| * |
| = |
| |
| 4−√2 | | 4+√2 | | 2 | |
U{2(4x+
√2+22+5,5
√2)}{14(4+
√2=0
14 paź 23:02
Beti: prrrr szalony !
Polecenie sugeruje, że x jest w równaniu, albo nierówności, a ja tu nie widzę ani tego ani
tego.
14 paź 23:03
Beti: przede wszystkim:
| 1 | | 4+√2 | | 4+√2 | | 4+√2 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 4−√2 | | 4+√2 | | 16−2 | | 14 | |
14 paź 23:05
wajdzik: Beti, dzięki za cierpliwość, za szybko chcę!
14 paź 23:10
Beti: każdemu się zdarza popełnić błąd w rachunkach
14 paź 23:14
wajdzik: | 4x+x√2+22+5,5√2−4−√2 | |
| =0 |
| 14 | |
4x+x
√2+4,5
√2+18=0
4x+x
√2=−4,5
√2−18
x(4+
√2)=...
Liczba nie wyszła jakaś magiczna więc istnieje prawdopodobieństwo, że nadal coś źle zrobiłem..
14 paź 23:17
Beti: coś pokręciłeś
ja robię to tak:
| (x+5,5)(4+√2) | | 4+√2 | |
| − |
| = 0 /*14 |
| 14 | | 14 | |
(x+5,5)(4+
√2) − (4+
√2) = 0 /:(4+
√2)
x+5,5 − 1 = 0
x = 1 − 5,5
x = −4,5
14 paź 23:25
wajdzik: Powiem tak, zawsze wybieram dłuższą drogę, to mnie jakoś widocznie kręci

dzięki wielkie Beti
14 paź 23:26
Beti: w życiu musimy mieć jakieś przyjemności
14 paź 23:27
Eta:
14 paź 23:28