Pytanie odnośnie trygonometrii
Siemanko: | | √3 | | π | |
czy |
| = cos30o = cos( |
| ) ? |
| | 2 | | 6 | |
14 paź 22:10
ICSP:
14 paź 22:15
wredulus_pospolitus:
między innymi tak
14 paź 22:15
ZKS:
Jak nie masz pewności to zrób sobie na krzyż.
x − 30
o
π − 180
o
14 paź 22:16
Siemanko: dzięki za ten sposób, nie znałem go (y)
14 paź 22:17
Siemanko: | | x | | 2π | | x | | 2π | | √3 | |
sin2( |
| + |
| )−sin2( |
| − |
| )= |
| |
| | 5 | | 3 | | 5 | | 3 | | 2 | |
i doszedłem do momentu
| | 2π | | x | | π | |
2sin2 |
| cos2 |
| −sin |
| = 0 |
| | 3 | | 5 | | 3 | |
z czego nie wiem czy to jest dobrze i nie wiem co mam zrobić dalej.
14 paź 22:24
ZKS:
| | x | | 2 | | x | | 2 | | 2 | | x | |
sin2( |
| + |
| π) − sin2( |
| + |
| π) ≠ 2sin2( |
| π)cos2( |
| ). |
| | 5 | | 3 | | 5 | | 3 | | 3 | | 5 | |
14 paź 22:31
Siemanko: to jak to powinienem zrobić, any ideas?
14 paź 22:37
ZKS:
Oczywiście
| | x | | 2 | | x | | 2 | | 2 | | x | |
sin2( |
| + |
| π) − sin2( |
| − |
| π) ≠ 2sin2( |
| π)cos2( |
| ). |
| | 5 | | 3 | | 5 | | 3 | | 3 | | 5 | |
14 paź 22:39
Siemanko: a jak powinienem to ugryźć?
14 paź 22:41
ZKS:
Możesz skorzystać ze wzoru
a
2 − b
2 = (a + b)(a − b)
następnie korzystasz ze wzoru
| | x − y | | x + y | |
sin(x) − sin(y) = 2sin( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
oraz
| | x + y | | x − y | |
sin(x) + sin(y) = 2sin( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
i na końcu
| | 1 | |
sin(x)cos(x) = |
| sin(2x). |
| | 2 | |
Nie myślałem czy to jest najszybszy sposób ale na pewno da poprawny wynik.
14 paź 22:43
Siemanko: spoko, git dzięki, takem myślał, ale jak przyszło co do czego to wyszło źle
14 paź 22:44
Siemanko: Kolejne, teraz z innej beczki,
czy sin3x=8sin
3x można rozwiązać nie używając wzoru na sin3α (sin3α=3sinα−4sin
3α)?
Jeśli tak to w jaki sposób, pozdrawiam.
14 paź 22:53
Siemanko: halo halo, a tu ma ktoś pomysł?
14 paź 23:02
ZKS:
Można łatwo zauważyć że
8sin3(x) = −2[ 3sin(x) − 4sin3(x) ] + 6sin(x) = −2sin(3x) + 6sin(x).
14 paź 23:06
ZKS:
Nie jednak to nie przejdzie bo otrzymamy
sin(3x) = 2sin(x).
14 paź 23:08
ZKS:
No chyba że byś się opierał na rysunku.
14 paź 23:10