g.analityczna
natalia: wskaz rownanie prostej przechodzacej przez pocztek ukladu wspolrzednych
14 paź 22:10
wredulus_pospolitus:
każda prosta dla której współczynnik 'b' będzie równy 0
14 paź 22:13
natalia: a dlaczego tak?
14 paź 22:15
Antek: Rownanie prostej w postaci kierunkowej jest takie y=ax+b
Pani na lekcji zapewne mowila ze wspolczynnik b w tym rownaniu mowi nam o tym w jakim punkcie
wykres funkcji y=ax+b przecina os OY . jesli prosta ma np rownanie y=2x−5 to prosta ta
przecina os OY w punkcie (0,−5) a np prosta y=x+3 przecina os OY punkcie (0,3)
jesli prosta ma przechodzic przez poczatek ukladu wspolrzednych (czyli punkt (0,0) to jaki
bedzie ten wspolczynnik b ? Ile musi wynosic ?
NO jesli b=0 to jakie bedzie rownanie prostej w postacki kierunkowej przechodzacej przez
poczatek ukladu wsporzednych ?
14 paź 22:32
natalia: y=ax?
14 paź 22:35
Janek191:
Tak
15 paź 00:46