Proszę o sprawdzenie
kurvix: 1) wyznacz cztery kolejne liczby całkowite takie, ze największa z nich jest równa sumie
kwadratów trzech pozostałych.
2)udowodnij, że jeśli a+b≥0, to prawdziwa jest nierówność a3+b3≥a2b+2ab2.
3)uzasadnij, że a≠b, a≠c, b≠c i a+b=2c, to a/a−c + b/b−c=2
1)kolejne liczby całkowite: n, n+1, n+2, n+3
n+3=n2 + (n+1)2 + (n+2)2
n+3=n2 + n2 +2n + 1 +n2 +4n + 4
n+3=3n2 + 6n + 5
3n2 + 5n + 2=0
Δ=1
√Δ=1 n1=−4/6− sprzecznosc n2=−1 ( i podstawiamy do tych kolejnych liczb całkowitych)
3)a/a−c + b/b−c=2
ab−ac+ab−bc/(a−c)(b−c)=2
2ab−ac−bc=2ab−2ac−2bc+2c2
ac+bc=2c2 (a+b=2c) z treści zadania
c(a+b)=2c2
c*2c=2c2
2c2=2c2
2) nie umiem, możecie pomóc?
14 paź 21:43
Mila:
Taki nick, źle się kojarzy, ja go traktuję jako lekceważenie osób pomagających.
14 paź 22:03
kurvix: Jeśli kogoś uraziłem tym nickiem to bardzo przepraszam , na pewno tego nie zamierzałem. Mógłby
mi ktoś sprawdzić czy jest dobrze zrobione? albo wytłumaczyć na czym polega błąd?
14 paź 22:16
wredulus_pospolitus:
na pewno jest po prawej stronie nierówności
2ab
2
14 paź 22:22
kurvix: przepraszam, źle przepisałem ab2
14 paź 22:24
kurvix: już bedę wiedział jak to zrobić mógłbyś sprawdzić czy pozostałe zdania są dobrze zrobione?
14 paź 22:26
Mila:
1) dobrze, 3 dobrze.
2)
czy dobrze masz zapisaną treść, jet tam "2" po prawej?
14 paź 22:35
kurvix: z tamtym sobie poradzę, źle przepisałem przykład tam powinno być ab2, dzięki za podsumowanie i
przepraszam za nick jak kogoś uraziłem. jeszcze raz dzięki za pomoc
14 paź 22:37
Mila:
Badam znak różnicy lewej i prawej strony.
(a+b)*(a2−ab+b2)−ab(a+b)=
(a+b)(a2−ab+b2−ab)=(a+b)*(a−b)2≥0
bo (a+b)≥0 z założenia, (a−b)2≥0 dla każdego a,b∊R
14 paź 22:38
Mila:
Zmień nicka i pisz do nas.
14 paź 22:41