matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Mateusz:
Jak obliczyć taką granicę ciągu : a
n
=n−
√
n
2
−4
14 paź 21:15
irena_1:
n
2
−(n
2
−4)
4
n−
√
n
2
−4
=
=
→0
n+
√
n
2
−4
n(1+
√
1−
4
n
2
)
14 paź 21:21
ICSP:
a
2
− b
2
a−b =
skorzystaj z tego wzoru
a+b
14 paź 21:21
Mateusz:
dzieki
14 paź 21:27