14 paź 21:09
irena_1:
Połowa tej figury to różnica między ćwiartką koła o promieniu 12cm i połowy kwadratu.
| | 1 | | 1 | |
PF=2*( |
| π*122− |
| *122)=2*(36π−72)=(72π−144)cm2 |
| | 4 | | 2 | |
14 paź 21:12
tutu:
P= 72(π−2) cm2
14 paź 21:13
bartek: wyniki wychodzą inne 288−72π
14 paź 21:18
tutu:

P(wycinka) = P
2(ΔABD) +P
1
P
1= P(wycinka − ćwiartki koła) − P(ΔABD −− połówka kwadratu))
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P1= |
| *π 122 − |
| *122 =122( |
| π− |
| ) |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(łezki)= 2*P1= 144*2( |
| π− |
| ) = 144*2* |
| ( π −2)= 72(π−2) cm2 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
14 paź 21:35
irena_1:
Tutu! Ale Twój wynik to nie jest pole "łezki", tylko tego, co zostaję z kwadratu po wycięciu
"łezki'.
sprawdź:
144−(72π−144)=288−72π
14 paź 21:43
tutu:
@ irena
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi?
P1 −−− pole połówki łezki P(łezki)= 2*P1
P1= ćwiartka pola koła − połówka pola kwadratu
14 paź 21:48