Kombinatoryka ;(
Administrator: Do klubu golfowego należy 20 mężczyzn i 10 kobiet. Członkowie klubu wybierają przewodniczącego,
wiceprzewod. i sekretarza. Na ile sposobów mogą dokonać wyboru jeśli ma ona wybrana
przynajmniej jedna kobieta?
Oczywiscie (wdł mnie) rozważamy 3 przypadki z wykorzystaniem dwumianu Netwona. Aczkolwiek wynik
całkowicie się nie pokrywa z ODP Pani prof u nas tego przykładu też nie zrobiła xD aczkolwiek
mam ambicje i....
bardzo proszę o pomoc!
14 paź 21:06
14 paź 21:09
bezendu:
10*20*19=3800*3=11400
10*9*20=1800*3=5400
10*9*8=720
11400+5400+720=17520 sposobów
14 paź 21:13
Administrator: WYSZŁO

! Ja prld za przeproszeniem ALE JAK I bardzo błagam o objaśnienie. Z góry dzięki. Kim
ty jesteś że to wszystko wiesz : O ?!
Dziękuję i pozdrawiam.
14 paź 21:15
bezendu:
Do kogo to ?
14 paź 21:16
irena_1:
bezendu− ale nie wybieramy trzech osób w ten sposób, że kobieta ma być przewodniczącą.
Wybieramy 3 osoby i przydzielamy im funkcje− 3 różne funkcje, czyli kolejność ma tu znaczenie
14 paź 21:17
Administrator: 
bardziej odnośnie pani Irenki ale do twojego również. Ja znam wzory xD które mi uprościłaś w
swoim poście. Mnie uczyli że jak coś może łączyć dwie liczby to spónik "i" czyli mnożenie..
jakkolwiek

Więc dlaczego tam dodawać?
I dlaczego na końcu się mnoży razy 3!
// proszę o "chłopskie" wytłumaczenie : )
14 paź 21:20
Administrator: odnośnie pani Irenki
*skoro mamy ważną kolejność to eliminuje nam się możliwość kombinatoryki. A stosujemy tam
dwumian Netwona.. ach ; /////
14 paź 21:23
irena_1:
Bo ważna jest kolejność wyboru.
Wyobraź sobie, że wybrano 3 osoby: A, B, C.
Można im przydzielić funkcje na 6 sposobów:
A− przewodniczący, B− wice, C− sekretarz
A− przewodniczący, C− wice, B− skarbnik
B− przewodniczący, A− wice, C− sekretarz
B− przewodniczący, C− wicwe, A− sekretarz
C− przewodniczący, A− wice, B− sekretarz
C− przewodniczący, B− wice, A− sekretarz
14 paź 21:24
irena_1:
Czego dotyczy Twoje pytanie o dodawanie?
Wybieram:
− 3 kobiety
albo
− 2 kobiety i 1 mężczyznę
albo
1 kobietę i 2 mężczyzn
Dlatego dodaję
14 paź 21:25
Administrator: Ok to rozumiem, ale dlaczego tam dodajemy między
+dwumianami a nie wszędzie mnożymy
+dlaczego na końcu jest razy !3
Z góry dziękuję nad ulitowaniem się nad ciemnotą jaką jestem
14 paź 21:27
14 paź 21:27
Administrator: ; / Inaczej jeszcze: Kiedy mam wiedzieć żeby coś mnożyć a kiedy wiedzieć żeby coś dodać. Jak to
rozróżnić?
14 paź 21:28
Administrator: Co do pana Radka to coś mi dziwnie wychodzi: 4060 − 1140 = 2920 ; / wynik to 17520
14 paź 21:31
Radek:
28*29*30−18*19*20=...
14 paź 21:33
Administrator: Nie uwzględnił pan że to wzór na V a nie na C, == wariacje bez powtórzeń

To jest dużo
ciekawsze tylko znowu pytam czemu

skąd myśl na takie równanie
14 paź 21:34
Radek:
Wariacje bez powtórzeń : wybierasz 3 osoby potem wybierasz samych mężczyzn i odejmujesz
14 paź 21:36
irena_1:
| | | |
Wybieram 3 kobiety na | sposobów LUB wybieram dwie kobiety i jednego mężczyznę na |
| | |
| | | | | | | | | |
| * | sposobów LUB wybieram jedną kobietę i dwóch mężczyzn na | * | |
| | | | | |
sposobów.
Te liczby dodajemy i tę sumę mnożymy przez ilość przestawień (przydziałów funkcji)
14 paź 21:37
14 paź 21:40
Administrator: heh

oczywiście działania rozumiem ale proszę o ostatnią pomoc która ugeneralizuje całość:
Panie Radku jest pan nauczycielem rozwiązał pan to trudne zadanie którego nikt nie zrozumial i
klasa mało zdolnych uczni prosi o wytłumaczenie by i oni zrozumieli tok myślenia i ogół
sprawy. I ja jestem jednym z uczni.
Tak samo jakby tą kombinatoryke zamienić na zadanie z reakcją utleniania:
1. Drewno jest podatne na ogień i udowodniliśmy to że tak jest

. (problem co mamy juz
rozwiązany)
2.Tylko ja się pytam z uczniami pana Nauczyciela Radka dlaczego? .. (moje ostateczne pytanie)
3.Pan Radek odpowiada że dzięki wysokiej temperaturze, tlenowi i źródłowi ciepła cząsteczki
drewna utleniają się tworząc CO2 (To czego pragnę w pana przyszłym komentarzu)
mam nadzieje ze w ten dziwny sposób moich tłumaczeń o prośbę zostanie odpowiednio zrozumiana i
mi Pan napisze że w końcu zrozumie wszystko
14 paź 21:44
Radek:
Nie jestem nauczycielem
14 paź 21:47
Administrator: Ok pani Ireno dodajemy a mnie uczyli ze wszystko sie mnoży

bo ze koniunkcja .. chodzi o
schemat.. czyli ten przykład będzie od dziś moim schematem. Spróbujmy tak

I ponownie to samo: skoro dodaliśmy wszystkie przypadki to po co znowu wymnażać przez 3 ! : O
Ponownie ten przykład stanie się moją gramatyką na przyszłosć :c
Pan Radek użył wariacji bez powtórzeń a nie dwumian netwona xD
14 paź 21:47
Administrator: A Pan Radek od całości możłiwosci odjął liczbę wszystkich możliwosci mężczyzn przez co chce
otrzymać wszystkie możłiwości damski, brzmi dziwnie i troche logicznie

♥−♂=♀ ..
Co do rozpisu pani Irenki; Mamy 3 przypadki... zawsze miałem na lekcji że sie je mnoży; ale ok
tu jakoś je dodajemy do całosci by pomnożyć TO JUŻ BARDZIEJ OGARNIAM

ale hmm ; / (WHY?!)
.. i zaskakuje mnie czemu je mnozymy razy 3! na końcu : O TO MNIEJ NAJBARDZIEJ FLUSTRUJE
wszystko inne jest jasne

ponownie dz
14 paź 21:52