udowodnić, że liczba 10^n − (−1)^n jest podzielna przez 11.
szelu: udowodnić, że liczba 10n − (−1)n jest podzielna przez 11.
14 paź 21:01
szelu: jakaś wskazówka?
14 paź 21:12
szelbiry: up
14 paź 21:24
ICSP: 10 ≡ −1 mod 11 // n
10n ≡ (−1)n mod 11
10n − (−1)n ≡ 0 mod 11 c.n.u.
14 paź 21:32
plopole: pomógłbym ci, ale tez tego zbyt dobrze nie kminie, spróbuj pod n dać n+1, bd miał zasade
indukcji. mat. pozniej 102−(−1)n=11k dajesz n=n+1 i robisz dalej moze ci ktos podpowie
14 paź 21:37
plopole: 10n miało być
14 paź 21:37
plopole: o kurde chyba mi się udało ICSP PROSZĘ SPRAWDŹ

!
n=n+1
10
n−(−1)
n=11w
10
n+1 −(−1)
n+1=11w
10
n*10−(−1)
n*(−1)
10
n−(−1)
n=11w założenie więc
10*(−1)+11k=−11+11k= −11(1+k) <−− a to podzielne wiec gotowe



mój sposób zarabany z innego
przykłądu z cwiczen na 1roku pwr
14 paź 21:56
plopole: z algebry*
14 paź 21:56
ICSP: ja bym tego dowodem nie nazwał.
14 paź 21:57
plopole: a czekaj... ja chyba to zrobiłem tak, że 'w' należy do liczb naturalnych, ehh lipa jeszcze
musze dużo tych zadań przerobić żeby coś rozumieć
14 paź 22:00
ilona: Plopole, ale jakim cudem 10*(−1) wyszlo Ci −11?
20 gru 16:57