matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria
mhm:
Przyprostokątne trójkąta ABC mają długości 10 i 15. Oblicz pole kwadratu ADEF
14 paź 21:00
Mila:
x− długość boku kwadratu AB=a=10 AC=b=15 ΔCFE∼ΔCAB⇔
CF
CA
b−x
b
=
⇔
=
FE
AB
x
a
15−x
15
=
x
10
Dokończ II sposób Równoważność pól
1
P
ΔCAB
=
*10*15=75
2
1
1
P
ΔCAB
=x
2
+
*(10−x)*x+
*(15−x)*x=
2
2
1
15
1
= x
2
+5x−
x
2
+
x−
x
2
=12,5x
2
2
2
12,5x=75
75
x=
=6
12,5
P
ADEF
=x
2
=6
2
=36
14 paź 22:57
Kozak:
Słabo wytłumaczone
14 lut 19:21
Krzysiek60:
No tos zakozaczył.
14 lut 19:22
PW:
Kozak
, bo 4 lata temu był zdolniejszy rocznik, nie trzeba było mocno tłumaczyć.
14 lut 19:37
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick