Ciągi
Qmi: Dany jest ciąg, wyznacz liczby x i y, tak aby 3 pierwsze wyrazy tego ciągu tworzyły ciąg
arytmetyczny a 3 ostatnie geometryczny
Ciąg (x,2x+y,y,18)
Moje wyniki:
x1 = −6
y1 = −18
x2 = 0
y2 = 0
14 paź 20:59
Qmi: odświeżam
14 paź 21:13
Beti: pierwsza para, to: x=0, y=0, ale ona nie może jest rozwiązaniem zadania, bo liczby 0,0,18 nie
tworzą c. geom.
druga para, to: x=−2, y=6 − i ta jest dobra
14 paź 21:13
Qmi: odświeżam
14 paź 21:14
Qmi: w takim razie źle mi X wyszły, tylko jedna para się zgadza.
14 paź 21:17
Beti: napisz, jaki układ równań zbudowałaś/−eś do zadania
14 paź 21:20