Trygonometria
lokos: Oblicz:
cos 108
o = ?
14 paź 20:59
14 paź 21:03
Beti: za pomocą wzorów redukcyjnych:
cos108
o = cos(180
o − 72
o) = −cos72
o = ... odczytaj z tablic
| | 21π | | 21π | | 9π | | 9π | | 3π | |
cos(− |
| ) = cos |
| = cos(2π+ |
| ) = cos |
| = cos |
| = 0 |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 2 | |
14 paź 21:04
lokos: @Beti nie możemy odczytywać z tablic jakichkolwiek wartości
14 paź 21:10
Antek: I to jest po......ne bo po to sa tablice . Ktos sie nad nimi trudzil zeby zrobic .
jakis nawiedzony nauczyciel zabrania .... pigor czasami ma racje
14 paź 21:16
Beti: ale dla kąta 72
o inaczej się nie da
no chyba, że błędnie podałaś/−eś kąt w pierwszym przykładzie
14 paź 21:16
ICSP: Macie w linku jak obliczyć sin18o
14 paź 21:17
lokos: Beti możesz wyjaśnij jak zrobiłaś przykład 2 ? bo pierwszy raz spotykam się z takim
sformułowaniem zadania
14 paź 21:30
Beti:
po pierwsze: cos jest f. parzystą, więc "znika" minus: cos(−x) = cosx
po drugie: okresem cos jest 2π, dlatego rozpisałam kąt uwzględniając okresowość:
cos(2π+x) = cosx
14 paź 21:39