nierówności
Tratwa: rozwiąż nierówność
Jakaś podpowiedź do a) to może dam rade b) samemu zrobić
14 paź 20:58
ICSP: 1. Ustal dziedzinę
2. Przemnóż nierówność przez x2
14 paź 20:58
Beti: a) określ dziedzinę i sprowadź lewą str. do wspólnego mianownika
14 paź 20:59
Tratwa: x3+x2≥0
x2(x+1)≥0
coś takiego?
14 paź 21:01
Tratwa: Nie źle
x3+x≥0
x(x2+1)≥0
14 paź 21:02
ICSP: po poprawce dobrze. Teraz dokończ.
14 paź 21:04
Tratwa: x2+1=(x+1)(x−1)⇒x=1v x=−1 , x≥0
czyli , że x=−1 odpada i x∊<0,+∞)
Dobrze myśle?
14 paź 22:46
ICSP: x
2 + 1 = (x+1)(x−1)

Od kiedy ?
14 paź 22:49
ZKS:
Podpunkt a) możemy rozważyć tak. Nierówność na pewno jest spełniona dla x > 0
ponieważ suma dwóch liczb dodatnich jest liczbą dodatnią teraz rozpatrujemy co mamy dla
x < 0. Widzimy że suma dwóch liczb ujemnych jest liczbą ujemną stąd otrzymujemy sprzeczność.
14 paź 22:51
Tratwa: aaaaaaaaaaaaaa no tak ale mimo wszystko bedzie x=1 i x=−1 tak?
14 paź 22:52
Tratwa: b)
x
3−x<0
x(x
2−1)<0
x=0 , x=1 , x=−1
x∊(−
∞ −1)U(0.1)
No ale tego podpunktu a nie wiem jak zrobic
14 paź 23:01
ICSP: Nie będzie
x(x2+1) ≥ 0 ⇒x ≥ 0 i koniec. Bo x2 + 1 > 0 dla dowolnego x. Czyli dzieląc przez x2 + 1
dziele tak na prawdę przez liczbę ujemną
14 paź 23:01
ICSP: Liczbę dodatnia*
14 paź 23:02
Aga1.: x(x
2+1)≥0//:(x
2+1)
x≥0
uwzględniając dziedzinę
Odp. x>0
14 paź 23:05
Tratwa: aha Dziękuje
| 5 | | x | |
| ≤ |
| mogę to pomnożyć przez x a następnie przez 5 i wyjdzie mi |
| x | | 5 | |
x
2=25
x= 5 v−5
x∊(−
∞ −5)U(5+
∞)
14 paź 23:08
ICSP: nie możesz.
14 paź 23:09
Tratwa: to jak mam to zrobić?
14 paź 23:12
Tratwa: chyba wpadłem na pewien pomysł
(25−x
2)5x≤0
14 paź 23:18
ICSP: Teraz przy założeniu x ≠ 0 jest dobrze
14 paź 23:19
Tratwa: (1−x
4)x
2.0
czemu odp to x∊(−1,0)U(0,1)
14 paź 23:28
ZKS:
| | 1 | |
Wyrażenie |
| dla x ≠ 0 jest zawsze większe od 0 więc wystarczy pomnożyć obustronnie |
| | x2 | |
przez x
2 i mamy x
4 < 1 ⇒ |x| < 1 ⇒ x ∊ (−1 ; 1) ∧ x ≠ 0.
14 paź 23:43
Tratwa: Dzięki , jeszcze jedno mam pytanko o określanie dziedziny funkcji
| | 5 | |
f(x)=√ |
| ⇒x=3⇒x∊(3;+∞) |
| | x−3 | |
ale mam problem z takim przykładem
15 paź 00:01
ZKS:
Zapisz jakie założenia co do dziedziny powinieneś dać.
15 paź 00:03
Tratwa: hmmmmm x≠0 ,x≠2
15 paź 00:05
ZKS:
Tylko?
15 paź 00:06
Tratwa: źle x=0 i x=2
15 paź 00:06
Tratwa: x=−1
15 paź 00:06
ZKS:
Tam jeszcze nie dość że masz wielgachny ułamek to dodatkowo jest pierwiastek stopnia
drugiego.
15 paź 00:07
ZKS:
Przecież dla x = 0 otrzymasz równanie nie mające sensu liczbowego.
15 paź 00:07
Tratwa: to jest jakiś hardkorowy przykład xd
15 paź 00:08
Tratwa: chyba na coś wpadłem:
x−2>0⇔x>2
x>0⇔x>0
x+1>0⇔x>−1
więc x∊(0 ;2)
moze być tak?
15 paź 00:14
ZKS:
Dobra daje założenie do dziedziny Ty rozwiązujesz.
15 paź 00:15
ZKS:
A co to? Podpasujesz sobie rozwiązanie pod odpowiedź?
Powiedz mi jak z tego Twojego wyszło Ci że x ∊ (0 ; 2) a nie x ∊ (2 ; ∞) bo z tego co napisałeś
tak wychodzi.
15 paź 00:17
Tratwa: Faktycznie to było głupie xd
U
15 paź 00:20
Tratwa: (x
2+2x−2)(x
2−2x)>0
15 paź 00:22
Tratwa: źle mam chwila zaraz poprawie
15 paź 00:23
Tratwa: (−x
2−2)(x
2−2x)>0
(−x
2−2) sprzeczne
(x
2−2x)>0
x(x−2)>0
x=0
x=2
x∊(0,2)
15 paź 00:28
ZKS:

.
15 paź 00:29
Tratwa: Superxd, dzięki mistrzu
a gdy mam taki przykłąd
| | 4x−7 | |
f(x)= |
| , to czy biorę pod uwagę tą górę czyli 4x−7 czy pomijam to? |
| | | |
15 paź 00:36
ZKS:
Pomijasz no chyba że w liczniku też jest pierwiastek.
15 paź 00:57
ICSP: (−x
2 − 2)(x
2 − 2x) > 0 ⇒ x
2 − 2x < 0 ⇒ x ∊ (0;2)
Zrobiłeś dwa błędy i dostałeś poprawną odp

To już jest talent
15 paź 11:11