matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja odwrotna, logarytm naturalny
Hania:
Jak znaleźć funkcję odwrotną do y = lnx/(lnx−1) + 1 ?
14 paź 20:55
ICSP:
lnx
y =
+ 1
lnx − 1
14 paź 20:59
Hania:
tak
14 paź 21:20
ICSP:
no to np tak
lny
x =
+ 1
lny − 1
1
x =
+ 2
lny − 1
1
x − 2 =
lny − 1
1
= lny − 1
x−2
x − 1
= lny
x−2
y = e
(x−1)/(x−2)
14 paź 21:22
Hania:
Dzięki
14 paź 21:30