kdkdk
Radek:
Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=(p−3)x
2+2x−1. Wyznacz te wartości parametru dla których:
a) funkcja przyjmuję tylko wartości ujemne ?
Proszę o wskazówkę
14 paź 20:53
Beti: wartości ujemne, czyli cała parabola musi leżeć pod osią x.
Musza być więc spełnione warunki:
a<0
Δ<0
14 paź 20:57
Radek:
p−3<0
p<3
Δ=4+4p−12<0
4p<8
p<2
o teraz część wspólna ?
p∊(−∞,2)
14 paź 21:02
Beti:
14 paź 21:08
Radek: b) najmniejsza wartość funkcji jest mniejsza od −2
14 paź 21:10
Radek: ?
14 paź 21:21
Beti:
1)skoro f. ma wartość najmniejszą, to parabola musi mieć ramiona skierowane w górę, więc
a>0
| | Δ | |
2) wartość najmniejsza jest w wierzchołku i wynosi q = f(p) = − |
| |
| | 4a | |
3) wartość najmniejsza ma być mniejsza od −2, czyli:
q<−2
znowu układ, tym razem nierówności. Na koniec część wspólna.
14 paź 21:27
Radek:
A czemu tutaj Δ<0 ?
14 paź 21:29
Beti: a gdzie napisałam, że Δ<0 ?
tu raczej będzie Δ>0, ale tego warunku nie trzeba dokładać
14 paź 21:35
Radek:
ale mogło by być tak że parabole jest pod osia i ramiona w dół
14 paź 21:37
Beti: gdyby tak było, to ramiona paraboli "leciałyby" w dół i nie byłoby wartości najmniejszej
wartość najmniejszą/największą f. kwadratowa ma w wierzchołku (zawsze)
14 paź 21:42
Radek: Czyli skoro wartość najmniejsza to zawsze ramiona do góry ?
14 paź 21:49
Beti: tak
14 paź 21:50