granica ciągu
W Potrzebie: Oblicz granicę
x→1
Proszę o wyjaśnienie jak trzeba zrobić, z góry dziękuję
14 paź 20:43
ICSP: Wyciągnij w liczniku √x przed nawias
14 paź 20:44
W Potrzebie: Nie wychodzi mi coś
14 paź 20:51
ICSP: Chociaż poczekaj chwile
14 paź 20:52
W Potrzebie: Oki
14 paź 20:54
ICSP: a może zadziała takie przekształcenie :
| x2 − √x | | x2 − 1 | | √x − 1 | |
| = |
| − |
| = |
| √x − 1 | | √x − 1 | | √x − 1 | |
| | (x−1)(x+1)(√x + 1) | |
= |
| − 1 = (x+1)(√x + 1) − 1 |
| | (√x−1)(√x + 1) | |
czyli
| | x2 − √x | |
lim |
| = lim (x+1)(√x + 1) − 1 → 4 − 1 = 3 |
| | √x − 1 | |
14 paź 20:58
W Potrzebie: Niestety nie taka odp.
14 paź 21:08
14 paź 21:10
W Potrzebie: ummm, to pewnie błąd w odp. A wyjaśnił byś mi dlaczego tak zrobiłeś? Bo nie czaje sposobu
14 paź 21:14
ICSP: a jaka jest odpowiedź ?
14 paź 21:17
W Potrzebie: 1
14 paź 21:18
ICSP: no to zamiast x2 powinien być sam x. Wtedy wyjdzie 1
14 paź 21:20
W Potrzebie: A wyjaśnij mi skąd taki sposób i jak go stosować?
14 paź 21:25
ICSP: akurat ten sposób Ci się nie przyda

Gdyby przykład był napisany poprawnie to :
| | x − √x | | √x(√x − 1) | |
lim |
| =lim |
| =lim √x → 1 i nie ma problemu |
| | √x − 1 | | √x − 1) | |
14 paź 21:31
W Potrzebie: To nie mam pojęcia gdzie jest błąd xD. Czy w przykładzie czy w odp

. Z góry dziękuję
14 paź 21:33
ICSP: raczej w przykładzie. Zamiast x2 powinien być sam x w liczniku
14 paź 21:41
W Potrzebie: Nigdy nic nie wiadomo. To są studia
14 paź 21:56