matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
Nika:
log
0,5
(x
2
− 4)= −1
14 paź 20:42
irena_1:
log
0,5
(x
2
−4)=−1 x
2
−4>0 (x−2)(x+2)>0 x ∊ (−
∞
; −2) ∪ (2;
∞
) x
2
−4=0,5
−1
x
2
−4=2 x
2
=6 x=
√
6
lub x=−
√
6
i obie liczby należą do dziedziny
14 paź 20:55