Zadanie z 5. klasy podstawowej.
szeregowy mistrz2901: Witam, przedstawię poniżej zadanie z 5. klasy podst. Które niestety wielu osobom sprawia
problemy. Proszę poważnie potraktować zadanie, ponieważ kilku magistrom ekonomii sprawiło tyle
problemów, że szkoda gadać.. Albo po prostu mieli rację ?!
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Gospodarz ma 20 kur. Worek ziarna starcza na 24 dni. Lis zjadł 5 kur. Na ile dni starczy ziarna
?
Wyliczyłem to w ten sposób
20 − 24
5 − x
20x − 120 / 20x
x − 6
24+6 = 30
Odp. na 30 dni.
Lecz księgowi po ekonomii interpretują te zadanie tak :
20x24=x
15xY=x
x=480
Y=480:15
Y=32
Kto ma rację ?! Zapraszam do gorącej dyskusji
14 paź 20:36
irena_1:
Jeśli dwudziestu kurom worek starczy na 24 dni, to jedna kura jadłaby to ziarno przez 20*24=480
dni.
Jeśli zostało 15 kur, to ziarna wystarczy na 480:15=32 dni
14 paź 20:40
szeregowy mistrz2901: Ale pani nauczycielka powiedziała że odpowiedź 32 jest błędna.
14 paź 20:43
matema vitae: odpowiedź 30 prawidłowa, gg amarozo dla tych ekonomistów
14 paź 20:51
pigor: ... ja widzę to tak : niech
x= ? − szukana liczba dni, a ponieważ
1 worek= const.. , a liczba kur i liczba dni to wielkości odwrotnie proporcjonalne,
bo mniej kur, to na więcej dni (ten worek), czyli ich iloczyn stały (const.), a więc
x*(20−5)= 24*20 ⇔ 3*5x= 8*3*5*4 /:15 ⇔
x= 32 . ...
14 paź 20:58
irena_1:
Nie wiem, co mówiła pani nauczycielka, ale pomyśl tak− jeśli 20 osób wykonuje pewną pracę w
ciągu 24 dni, to ile dni zajmie wykonanie tej pracy, jeśli 5 osób zachoruje?
To typowe zadanie na proporcjonalność odwrotną. Tylko w szkole podstawowej tak się tego nie
nazywa.
20*24=15*x
14 paź 20:58
hodowca: Skoro tyle dni (32) to kury straciły apetyt ! 30 dni , tyle jedzą moje kury !
14 paź 21:29
irena_1:
To nie kury straciły apetyt. Tu zawinił apetyt lisa, niestety...
14 paź 21:32
PW: Błąd polega na rozwiązaniu zadania na zasadzie "trzeba ułożyć proporcję" − i pisze się
cokolwiek. Co by miała znaczyć proporcja
20 − 24
5 − x
− że dwudziestu kurom starcza worek na 24 dni, a pięciu kurom na 6 dni? Toż to jawna bzdura,
ale tak to zostało zinterpretowane w rozwiązaniu nr 1. W dodatku później do tych 24 dni
konsumpcji całego stada dodaje się 6 dni konsumpcji nieboszczek.
14 paź 22:07
Aga1.: Na poziomie klasy 5 rozwiązała najlepiej irena1.
Dzieci nie znają proporcji, ani proporcjonalności, nie rozwiązują prawie żadnych równań.
14 paź 22:12
gniewomir: Mnie się wydaję że jednak te 30 dni, jak sprawdzicie że to 32 dni

a z tym workiem to istna
abstrakcja !
14 paź 22:51
PW: | | 3 | |
Kurde, 20 kur zjada worek w ciągu 24 dni. Po zabójstwie zostaje 15 kur, czyli |
| |
| | 4 | |
| | 3 | |
dotychczasowej liczby konsumentów. W takim razie zjedzą |
| worka w ciągu 24 dni. |
| | 4 | |
| | 1 | |
Podzielmy to przez 3 − zjedzą |
| worka w ciągu 8 dni. No to już zjadły cały worek, zajęło |
| | 4 | |
im to 24+8=32 dni.
14 paź 22:57
Aga1.: To lisek pewnie zjadł mniej kur.
Im mniej kur tym na dłużej starczy worek ziarna.
14 paź 23:00
gniewomir: gdyby ten lis zjadł wszystkie kury nie byłoby problemu
14 paź 23:04
basia2: | | 1 | |
Weźmy to na logikę, skoro jest 20 kur a lis zjadł 5, zatem zjadł |
| wszystkich kur. |
| | 4 | |
| | 1 | |
Ziarna starczy na 24 dni, a |
| z 24 dni to 6 dni, więc wystarczy to dodać i jest wynik : |
| | 4 | |
30
14 paź 23:38
Rafał28:
Problem w tym, że 1/4 zjedzonych kur to nie 1/4 uzyskanego ziarna.
Wyobraźmy sobie, że mamy 5 samochodów, które spalają tyle samo paliwa i starczy im benzyny na
20 dni. Nie ma określonej ilości litrów benzyny. Gdy jednego nam samochodu zabraknie benzyny
starczy na ile dni?
Skoro 5 samochodów ma paliwa na 20 dni, to jednym logiczne jest, że będę podróżował 100 dni.
Dlatego, że jednym samochodem spalę w ciągu 20 dni 15 całego paliwa. W ciągu kolejnych 20
dni (po 40 dniach) spalę 25 całego paliwa itd. Dlatego rozwiązanie Ireny jest poprawne.
14 paź 23:50
PW: Z całką nie byłoby kłopotów. Zadanie dla piątej klasy tłumaczymy długo i zawile.
basiu2, nieboszczki nie jedzą, poza tym kury jedzą nie dni, lecz zawartość worka.
14 paź 23:58