Pokaż, że.... Jeżeli ktoś jest w stanie to zrobić proszę o pomoc !
Fifi: ∀n∊ℕ − {1} 10 jest dzielnikiem 22n − 6
14 paź 20:17
ICSP: dla n = 3 nie działa
14 paź 20:22
Fifi: ahh bo to miało być 22n − 6
14 paź 20:26
ICSP: Czyli aby różnica była podzielna przez 10 cyfry jedności obydwu liczb muszę być identyczne.
Wystarczy zatem pokazać ze cyfrę jedności liczby 2
2n jest 6
Liczba w postaci 2
k będzie miała na końcu cyfrę jedności równa 6 gdy 4 | k zatem wystarczy aby
4 |2
n co dla n > 1 jest prawdą.
c.n.u.
Ciekawe czy taki dowód może być
14 paź 20:33
ICSP: Vax sprawdź
14 paź 20:33
Vax: Ok, tylko wypada uzasadnić, że 4|k implikuje to, że cyfrą jedności 2
k jest 6

To zadanie
można zrobić wykorzystując kongruencje. Wystarczy pokazać podzielność danego wyrażenia przez 2
i 5. Przez 2 jest oczywista, a przez 5:
2
2n−6 = 2
2*2n−1+4 = 4
2n−1+4 = (−1)
2n−1+4 = 1+4 = 0 (mod 5)
cnd.
14 paź 20:41
Fifi: ale skąd ta 2 i 4 ?
14 paź 20:53