matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie:
Patrycja:
x+(1+x)√5=1 x+√5+x√5=1 x+√5x=1−√5
√
5
−3
wynik:
2
14 paź 20:17
dero2005:
x(1+
√
5
) = 1−
√
5
1−
√
5
1−
√
5
1−
√
5
−
√
5
+5
√
5
−3
x =
*
=
=
1+
√
5
1−
√
5
1−5
2
14 paź 20:26
pigor:
..., np. tak :
x+(1+x)
√
5
= 1
⇔ x+
√
5
+x
√
5
= 1 ⇔ x(1+
√
5
)= 1−
√
5
/*(1−
√
5
) ⇔ ⇔ x(1−5)= (1−
√
5
)
2
⇔ −4x= 1−2
√
5
+5 ⇔ −4x= 6−2
√
5
/:(−4) ⇔ ⇔ x=
−2
−4
(−3+
√
5
) ⇔
x=
1
2
(
√
5
−3)
. ...
14 paź 20:38