wielomiany
alexis : x
5−6x
3+4x
2+mx+k mam wyznaczyc m i k aby wielomian był podzielny prze (x+3)
2 . czy moge
zastosowac tabelke Hornera.

?
14 paź 20:12
Eta:
dziel Hornerem dwa razy (x+3)
14 paź 20:13
alexis : wyznaczyłam układ rownan jednak nie zgadza sie z odp.
1 0 −6 4 m k
14 paź 20:15
alexis : i kolejo podstawiam −3 czyli
1 −3 3 −5 15+m −45−3m+k
14 paź 20:16
alexis : czyli −45−3m+k = 0
i 15+m=0
14 paź 20:17
alexis : prosze
14 paź 21:18
Mila:
Drugie dzielenie:
1 −3 3 −5 15+m x=−3
1 −6 21 −68 204+15+m=reszta
219+m=0
m=−219
podstawiamy do równania : −3m+k=45 ( z pierwszego dzielenia)
−3*(−219)+k=45
k=45−657
k=−612.
14 paź 22:01
Mila:
Okropnie się uparłaś na te dwa Hornery.
14 paź 22:04
Trivial:
Jeżeli znasz pochodne można to zrobić bardzo prosto.
Wielomian w jest podzielny przez (x+3)
2 ⇔ w(−3) = 0 oraz w'(−3) = 0
w(x) = x
5 − 6x
3 + 4x
2 − mx + k
w'(x) = 5x
4 − 18x
2 + 8x − m
w(−3) = −45 + 3m + k = 0 → k = 45 − 3m = −612.
w'(−3) = 219 − m = 0 → m = 219
15 paź 18:58
Mila:
Zmieniłeś znak w W(x) przy wyrazie mx.
15 paź 19:14