Kobminatoryka
mmc: Ile jest liczb 5−cio cyfrowych w których pierwsza i ostatnia liczba jest nieparzysta, trzecia
podzielna przez 3 a suma drugiej i czwartej wynosi 4?
5 * 5 * 4 * 1 * 5 = 500
Dobrze?
14 paź 19:52
Asia.: ja bym zrobiła że 5*3*5*20=1500...
14 paź 19:58
irena_1:
MMC− dobrze
5*5*4*5=500
14 paź 20:01
Asia.: a mogę się dowiedzieć dlaczego

bo serio sama bym miała problem z tym zad..
14 paź 20:02
Asia.: a dobra łapie już, bo źle ogarnęłam część zad z "suma drugiej i 4 ..." xd
14 paź 20:03
irena_1:
Na pierwszym miejscu jest 5 możliwości wyboru. Podobnie na piątym. To daje 5*5.
Na trzecim miejscu można wstawić 0, 3, 6 lub 9− 4 możliwości.
Na drugim i czwartym można wstawić: 0,4 4,0 1,3 3,1 lub 2,2 − 5 możliwości.
Stąd:
5*5*4*5
14 paź 20:06
Eta:

5*5*4*5= 500 takich liczb
14 paź 20:08
mmc: Dzięki za pomoc.
15 paź 09:12