Granica
W Potrzebie: Oblicz granicę
| | 4x2 +8x | |
lim |
| |
| | x3 + 3x2 + 6x +8 | |
x→0
Proszę o wyjaśnienie. Z góry dziękuję
14 paź 19:49
ICSP: Wystarczy wstawić
14 paź 19:55
W Potrzebie: Nie wychodzi dobra odp
14 paź 19:59
W Potrzebie: Błąd zrobiłem, tam x −> −2
14 paź 20:00
Edward:
A jaka odpowiedz Ci wychodzi?
14 paź 20:00
ICSP: | | 4x2 + 8x | |
lim |
| = |
| | x3 + 3x2 + 6x + 8 | |
| | 4x(x+2) | |
= lim |
| = |
| | (x3 + 8) + 3x(x+2) | |
| | 4x(x+2) | |
= lim |
| = |
| | (x+2)(x2 − 2x + 4) + 3x(x+2) | |
| | 4x(x+2) | |
= lim |
| = |
| | (x+2)(x2 − 2x + 3x + 4) | |
| | 4x | | −8 | | 4 | |
=lim |
| = |
| = − |
| |
| | x2 + x + 4 | | 4 − 2 + 4 | | 3 | |
14 paź 20:03
W Potrzebie: Tzn ja robię tak, że wychodzi −4/3 i to jest dobra odp. Tylko sęk w tym czy dobrze skracam... I
właśnie chciałem zobaczyć jak ktoś by to zrobił i porównać.
14 paź 20:04
W Potrzebie: Nie rozumiem jak połączyłeś/łaś te dwa nawiasy w przedostatniej linijce.
14 paź 20:06
ICSP: a*b + *ac = a(b + c) u mnie a = x+2 , b = x2 − 2x + 4 oraz c = 3x
Jest to metoda grupowania wyrazów.
14 paź 20:07
W Potrzebie: Rozumiem już, dziękuję
14 paź 20:08