Liczby zespolone prosze o pomoc!!
Amadeusz: POMOCY:(
POKAZAĆ ŻE
_______ __ __
z1 +/−z2 = z1 +/− z2
______ __ ___
z1 * z2 = z1 * z2
|z1 * z2| = |z1| * |z2|
14 paź 19:46
Sławek:
Podstaw
z1 = x1 + iy1
z2 = x2 + iy2
i przekształcaj − to nie jest trudne
14 paź 20:02
Amadeusz: ale nie rozumiem jednej rzeczy o co chodzi tam że jest +/−...
14 paź 20:22
ICSP: ± czyli może być z
1 + z
2 albo z
1 − z
1
Twierdzenie zachodzi dla obydwu przypadków
14 paź 20:24
Amadeusz: próbuję to podstawić i mi nie wychodzi dostaje coś takiego z przykładu drugiego :
x1x2+x1iy2+ iy2+x2 + iy1iy2= x1x2+x1iy2+ iy2+x2 + iy1iy2
14 paź 20:28