Indukcja, geometria
Edward:
Indukcja
Udowodnic (indukcyjnie), ze suma katow wewnetrznych w n−kacie wypuklym wynosi (n−2)π.
Co prawda mam dowod w odpowiedziach, ale nie do konca go rozumiem, moze ktos moglby mi jasniej
to przedstawic.
Krok pierwszy
Trojkat, n = 3
(3−2)π = π, suma katow wewnetrznych w trojkacie wynosi wlasnie π.
Ale co z krokiem drugim?
14 paź 19:29
Edward:
Jako dowod mam dla n+1−kata (n−2)π + π = [(n+1) − 2]π...i go nie rozumiem...
14 paź 19:32
PW: Mając (n+1)−kąt odcinasz mu jeden "różek" i dostajesz n−kąt, dla którego suma kątów
wewnętrznych jest równa (n−2)π na podstawie założenia indukcyjnego. Ten "różek" to trójkąt,
który ma sumę kątów równą π. W sumie więc (n+1)−kąt ma kąty wewnętrzne o mierze
((n−2)π+π=(n−1)π . Liczba n−1 jest o 2 mniejsza od liczby boków, a o to przecież walczyliśmy
(taka jest teza).
14 paź 20:48