kax: okres polowicznego rozpadu pierwiastka to okres po ktorym z danej ilosci pierwiastka
pozostaje jego polowa. Dla radu (Ra226) wynosi on 1560 lat. Po ilu latach najmniej, z 1g
radu pozostanie mniej niz 1mg? pomocy:(
25 wrz 18:45
grabek177: Wiec tak po 1560 latach zostanie 0,5g a 1mg=0.001g=1/1000
po 3120latach zostanie 0,25g czyli zwiększa się jak potęgi dwójki
210= 1024 tak więc zostanie 1/1024g po 10*1560=15600lat
27 paź 22:14
daras: A dokładniej
należy rozwiązać tę nierówność i zaookrąglić w górę!
26 lip 08:11