okresowość funkcji
agata: jak sprawdzić czy funkcja jest okresowa f(x)=π+√2sin2x
14 paź 19:25
PW: Właściwie nie ma co sprawdzać. Funkcja sin2x jest okresowa, co wiemy (jej okresem jest π).
Pomnożenie przez √2 nie zmienia okresowości (zmienia tylko wartości funkcji, każda jest
mnożona przez √2). Dodanie stałej π też nie zmienia okresowości.
14 paź 20:41
agata: ale moj nauczyciel karze nam to udowodnic i sprawdzic jaki ma okres podstawowy, pomozesz?
14 paź 20:46
PW: "karze" za karę?
Funkcja okresowa to taka, dla której istnieje liczba T, taka że dla wszystkich x z dziedziny
f(x+T)=f(x).
U nas oznacza to
π+√2sin2(x+T) = π=√2sin2x,
czyli
√2sin2(x+T) = √2sin2x
sin2(x+T) = sin2x
sin(2x+2T) = sin2x
Z okresowości funkcji sinus wynika, że najmniejszą dodatnią liczbą 2T, dla której ostania
równość jest prawdziwa dla wszystkich x, jest 2T=2π, to znaczy T=π.
14 paź 21:07
agata: dziekuje serdecznie
14 paź 21:13