Pomocy, nie mogę tego zrobić!porównując części rzeczywiste i urojone obu stron z
blacha: porównując części rzeczywiste i urojone obu stron znaleźć ich rozwiązanie:
z3 =1 Pomocy, nie mogę tego zrobić!
14 paź 19:20
Sławek:
Podstaw
z = x + iy
z3 =1
(x + iy)3 = 1
skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia
x3 + 3*x2*iy + 3*x*(iy)2 + (iy)3 = 1
x3 − 3*x*y2 + i (3*x2*y −y3 ) = 1
Porównujesz części rzeczywiste i urojone
x3 − 3*x*y2 = 1
(3*x2*y − y3 ) = 0 bo po prawej stronie nie ma części urojonej.
No i musisz te dwa równania rozwiązać. Powodzenia.
14 paź 20:13