prosze o szybka odpowiedz
Marzena: Trzech sędziów oceniło zawodnika, przyznając punkty: 2, 3, 7. Odchylenie standardowe od
średniej arytmetycznej zestawu tych wyników jest równe
14 paź 19:09
Gustlik: Liczysz srednią arytmetyczną:
Liczysz średnią z kwadratów:
Wariancja:
σ
2=śr(x
2)−[śr(x)]
2≈20,67−4
2=20,67−16=4,67
σ≈
√4,67≈2,16
15 paź 00:14
PW:
Można też tak:
| | (4−2)2+(4−3)2+(4−7)2 | | 4+1+9 | | 14 | |
σ2 = |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
(Gustlik korzysta z twierdzenia, ja z definicji)
15 paź 10:04
Gustlik: PW, tak, tylko Twój wzór jest trudniejszy. Pozdrawiam.
16 paź 09:53