ZXCZ
52: Dany jest okrąg o równaniu x
2+y
2−8x+6y=0 i prosta 3x+4y+m=0. Wyznacz zbiór wszystkich
wartości parametru m, dla których prosta nie punktów wspólnych z okręgiem.
no więc piszę układ i mam:
x
2+y
2−8x+6y=0
wstawiam ten y do pierwszego równania i otrzymuje coś takiego:
7x
2−(200+6m)x−m
2−24=0
i licze Δ
m<0
ale tu delta mi wychodzi ujemna co jest źle ? Zła metoda ?
14 paź 18:59
Eta:
Ni ma być ujemna ! bo okrąg nie ma punktów wspólnych z ta prostą
rozwiąż nierówność Δm<0
14 paź 19:07
Eta:
poprawiam zapis:
No i ma być ....
14 paź 19:08
14 paź 19:11
Eta:
2 sposób
o: (x−4)
2+(y+3)
2=25 S(4,3) , r= 5
okrąg nie ma punktów wspólnych z tą prostą jeżeli
odległość "d" punktu S od tej prostej jest d> r
|m+9| >5
√10 ⇒ ......... dokńcz
14 paź 19:13
52: a spojrzycie na moje rozwiązanie co tam źle zrobiłem ? Bo nie bardzo czaję ten 2 sposób
14 paź 19:18
Eta:
| | 1 | | 1 | |
x2+ |
| (3x+m)2 −8x− |
| *6*(3x+m)=0 |
| | 16 | | 4 | |
teraz dokończ .....
14 paź 19:23