z
Qmi: Do czego możemy zastosować ten wzór (ciąg geometryczny) , do jakiego typu zadania.
Przepisywałem lekcje od znajomego, ale teraz że ten wzór nie jest w ogóle opisany, do czego
się go stosuje itd.
| | [2a+1 + (n−1)*r]*n | |
Sn = |
| |
| | 2 | |
14 paź 18:57
ICSP: do obliczania sumy ciągu arytmetycznego
14 paź 18:57
Qmi: A ten by się nie nadawał?
14 paź 18:59
ICSP: to jest ten sam wzór
dla ciągu arytmetycznego zachodzi : a
n = a
1 + (n−1)r
| | an + a1 | |
Jeśli podstawisz to do wzoru Sn =( |
| )* n to dostaniesz pierwszy wzór |
| | 2 | |
14 paź 19:00
Eta:
| | a1+an | | a1+a1+(n−1)*r | | [2a1+(n−1)*r]*n | |
Sn= |
| *n= |
| *n= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
14 paź 19:01
Qmi: Dziękuję
14 paź 19:02