matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz granicę
W Potrzebie:
cosx − cos5x
lim
x
2
x→0
14 paź 18:43
pigor:
..., np. tak :
cosx−cos5x
2sin3xsin2x
lim
x→0
= lim
x→0
=
x
2
x
2
3sin3x
2sin2x
= 2 lim
x→0
*
=
3x
2x
sin3x
sin2x
= 12 lim
x→0
*
= = 12* 1* 1=
12
. ...
3x
2x
14 paź 18:50
W Potrzebie:
A dało by radę wyjaśnić jak to robiłeś/robiłaś? Z góry dziękuję
14 paź 19:06