Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie ma 2 pierwiastki o różnych zn
janx1: Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie ma 2 pierwiastki o różnych znakach
(m−3) x
2 +(2m−1)x+m=0
3 warunki:
1. a ≠ 0
2.Δ>0
3. x
1 * x
2 <0
2 warunek to delta czyli robię:
a=m−3 b=2m−1 c=m
b
2−4ac
(2m−1)
2−4*(m−3)−m
2m
2−2*2m*1+1
2−4m+12*m
2m
2−4m+1−4m
2+12m
−2m
2+8m+1
a=−2 b=8 c=1
Δ=72
delta wychodzi 72 a tego nie da się obliczyć, przy normalnym zadaniu z deltą bym się nie
zdziwił ale tutaj tak.Proszę zatem o sprawdzenie tego zadania.Z góry dziękuję
14 paź 18:33
ICSP: (2m)2 = 4m2 a nie 2m2 jak piszesz w drugim warunku
14 paź 18:36
janx1: chodzi od tego nawiasu? (2m−1)2−4*(m−3)−m
nie powinno się używać wzoru skróconego mnożenia? mógłbyś/mogłabyś wytłumaczyć?
14 paź 19:14
ICSP: powinno się go używać. Tylko jak się już go używa to należy zrobić to poprawnie
(2m − 1)2 = ...
14 paź 19:14
janx1: dobra, już wiem, źle stosowałem wzór, czyli z tego (2m−1)2−4*(m−3)−m będzie
4m2 + 4m + 1 − 4m2 + 12m= 16m + 1, następnie znowu liczę delte i m1 i m2 i w obu jest 0,
zgadza się?
14 paź 20:26