Oblicz
matma: Cenę pewnego towaru obniżono o 25%, a następnie dwukrotnie podniesiono: najpierw o 20%, a
następnie o 10%. Obecna cena tego towaru różni się od ceny początkowej: ..... %
14 paź 18:32
matma: pomocy
14 paź 18:34
matma: ma wyjść o 1%
14 paź 18:40
Eta:
c −−− cena początkowa
0,75*1,2*1,1*c=0,99c
100%−99%= 1%
cena zmniejszyła się o 1%
14 paź 18:45
matma: czemu coś takiego nie wychodzi jak np. wstawię sobie obojętnie jaką liczbę i zacznę obliczać?:(
14 paź 18:48
Eta:
Np: c= 200 zł
75% z 200 zł = 150 zł po obniżce
teraz podwyżka o 20% : 120% ze 150 zł = 180zł
i znów podwyżka o 10% : 110% ze 180 zł= 198 zł
200 zł −198 zł = 2 zł cena zmalała o 2 zł
a to stanowi:
| | 2zł | |
|
| *100% = 1% −−− cena zmalała o 1% |
| | 200zł | |
14 paź 18:54
pigor: ..., a dla mojej ...

robię to tak : niech
c − cena początkowa towaru,
to
c=
100%c → 75%c → 110%*(120%*75%)) = 11*12%*
34 = 11*9%=
99%c ;
odp.obecna cena towaru jest
mniejsza o % od jego ceny początkowej. ...

.
14 paź 19:06
pigor: ... ,
mniejsza o 1% − tak miało być .
14 paź 19:08
Eta:
Dla jakiej "Twojej" ?.... koch.... ki ?
pigor
14 paź 19:09