P = xy x,y − boki prostokąta, a − bok trójkąta równobocznego (przepraszam za trójkąt
mało równoboczny)
| h | h − y | a√3 | 9√3 | |||||||||||
ΔCER∼ΔCDB ⇒ | = | , h = | = | |||||||||||
| a |
| 2 | 2 |
|
| ||||||||||||||
= | |||||||||||||||
| 9 |
|
| 9√3 | x | 9√3 | ||||
9( | − y) = | * | /:9 | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 9√3 | x√3 | ||
− y = | |||
| 2 | 4 |
| 9√3 | x√3 | 18√3 − x√3 | √3(18 − x) | |||||
y = | − | = | = | |||||
| 2 | 4 | 4 | 4 |
| √3(18 − x) | 18√3x − √3x2 | √3 | 9√3 | |||||
P(x) = x * | = | = − | x2 + | x | ||||
| 4 | 4 | 4 | 2 |
| −b |
| |||||||||
Funkcja ta osiąga maksimum dla xW = | = | = 9 | ||||||||
| 2a |
|
| √3 | 9√3 | |||
y = | (18 − 9) = | |||
| 4 | 4 |
| 9√3 | ||
Zatem boki prostokąta o maksymalnym polu są równe: x = 9, y = | ||
| 4 |
| h |
| ||||||||
= | |||||||||
| h−y |
|
| 9√3 | x√3 | |||
y= | − | |||
| 2 | 2 |
| 9√3 | x√3 | |||
P(x)=xy=x( | − | ) | ||
| 2 | 2 |
| b | ||
xmax=− | ||
| 2a |
| 9√3 | ||
x=4,5, a y= | ||
| 4 |