od czego zaczac
krotki sygnal: Trzy liczby x<y<z, których suma jest równa 93 tworzą ciąg geometryczny. Te same liczby można
uważać za pierwszy, drugi i siódmy wyraz ciągu arytmetycznego. Jakie to liczby?
14 paź 17:56
Bizon:
układ 2 równań z dwoma niewiadomymi
14 paź 18:31
Janek191:
x < y < z
Mamy
x + y + z = 93
y2 = x*z
y = x + r
z = x + 6r
zatem
( x + r)2 = x*( x + 6r)
x2 + 2xr + r2 = x2 + 6xr
r2 = 4xr
r = 4 x
======
więc
y = x + r = x + 4x = 5x
z = x + 6*4x = 25 x
czyli
x + y + z = 93 ⇒ x + 5x + 25 x = 93 ⇒ 31 x = 93
x = 3
====
y = 5*3 = 15
z = 25*3 = 75
Odp. Te liczby, to : 3, 15, 75.
==========================
14 paź 18:43