określ dziedzinę.
kksfans96: Określ dziedzinę funkcji f. Naszkicuj wykres funkcji f, a następnie wyznacz zbiór wartośći tej
funkcji, jeśli: d) f(x)=8/sgn(−x4−3).
14 paź 17:52
Aga1.:
Dziedzina : mianownik różny od 0
Rozpiszę Ci mianownik
sgn(−x4−3)=1, gdy −x4−3>0
sgn(−x4−3)=0, gdy −x4−3=0
sgn(−x4−3)=−1, gdy −x4−3<0
Zbiór wartości {−8,8}
14 paź 17:58
kksfans96: w odpowiedziach jest samo −8
14 paź 18:18
kksfans96: 1) wychodzi że 4/1 gdy x4>−3
2) nie może być bo jest 4/0
3) 4/−1 gdy x4>−3
i nie wiem jak to obczaic bo w odpowiedziach jest Zbiór wartosci {−8}
14 paź 18:20
Aga1.: No tak,bo −x4−3>0 jest nierównością sprzeczną. Nie zastanawiałam się , tylko rozpisałam z
definicji..
Ostatecznie
D=R
sgn(−x4−1)=−1 dla x∊R ,bo −x4−3<0 dla x∊R.
f(x)=−8.
14 paź 18:28