równanie trygonoetrycze
ashanej: Rozwiąż równanie w przedziale: ( − pi2 , pi2 )
tg( x + pi3 ) = tg( pi2 − x ) .
Zupełnie nie wiem jak się za to zabrać, ktoś mógłby mnie nakierować?
14 paź 17:50
Godzio:
tg(a) = tg(b) ⇔ a = b + k * π dla k ∊C
Próbuj
14 paź 17:51
Bogdan:
| | π | |
tgα = tgβ ⇒ α = β + k*π, α,β≠k* |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | |
tu: α = x + |
| , β = |
| − x |
| | 3 | | 2 | |
14 paź 17:52
ashanej: W przedziale (0, u{pi}/2} )
x + pi3 = pi2 − x
2x = pi6
x=pi12
W przediale ( −u{pi}/2} , 0 )
x + pi3 = pi2 − x − pi
2x = pi6 − pi
x= pi12 − u{pi}/2}
x = − 5pi12
Czyli rozwiązaniem są: x=pi12 , x = − 5pi12 .
Dobrze? nie mam odpowiedzi co tego zadania.
14 paź 18:02