równanie
Nie śpię bo liczę Δ:
|x−2|≥|2−x|
|x−2|≥|x−2|
(x−2)2≥(x−2)2
(x−2)2−(x−2)2≥0
(x−2−x+2)(x−2+x−2)≥0
2x−4≥0
2x≥4
x≥2 ?
14 paź 17:49
Godzio:
|x − 2| = |2 − x| dla x ∊ R
Nie wiem co Ty tu tworzysz
14 paź 17:50
Aga1.: (x−2)2−(x−2)2=0 i otrzymujesz
0≥0
x∊R
14 paź 17:51
Piotr 10: Ogółem to tak
Ia−bI=Ib−aI
Ib−aI=I−a+bI=I−1(a−b)I=I−1I*Ia−bI=Ia−bI
14 paź 17:52
Nie śpię bo liczę Δ: Aga1 jak to rozpisać na wzory skr mnożenia ?
14 paź 17:55
Piotr 10: A co tu rozpisywać?
(x−2)2≥0 dla x∊R, więc ?
14 paź 17:56
Saizou : (x−2−x+2)(x−2+x−2)≥0
0*(2x−4)≥0
0≥0 zawsze x∊R
14 paź 17:57
Aga1.: 4 ostatnie linijki masz do "kitu".
Po co rozpisywać?
Ale jak chcesz się napracować, to proszę
(x−2)2=x2−4x+4
x2−4x+4−(x2−4x+4)≥0
x2−4x+4−x2+4x−4≥0
0≥0
14 paź 18:03
Nie śpię bo liczę Δ:
Chcę zrobić tak jak Saizou
14 paź 18:05
Aga1.: Przepraszam, czwarta linijka od dołu nie zawiera błędu.
Wykonaj redukcję wyrazów podobnych w nawiasach i otrzymasz to co napisał Saizou.
14 paź 18:14
Nie śpię bo liczę Δ:
Aga1 jeszcze mam takie zadanie
ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania i
układamy w kolejności losowania w liczbę dwucyfrową. Ile jest możliwości ułożenia liczb
parzystych
ogólnie mam 9*8=72 liczby ale co dalej ?
14 paź 18:17
Aga1.: | 4 | | 5 | |
| tych liczb jest zakończonych cyfrą parzystą, a |
| cyfrą nieparzystą |
| 9 | | 9 | |
14 paź 18:22