a) rozwiąż równanie f(x), b) rozwiąż nierówność f(x)≤f(p{x})
Igor: Dana jest funkcja f(x)=7−x2−x4.
14 paź 17:48
Aga1.: Napisz pełną treść zadania.
14 paź 17:53
Igor: to jest pełna treść. podpunkty a i b; )
14 paź 17:59
Igor: przepraszam pomyłka co do a) ma byc: rozwiąż równanie f(x)=1. reszta tak samo =)
14 paź 18:00
Aga1.: a) −x4−x2+7=1
x4+x2−6=0
np. wprowadź
x2=t i t≥0
rozwiąż t2+t−6=0
b) co oznacza p {x}?
Może f(x)≤ f(√x)?
14 paź 18:10
Igor: takk, przepraszam pierwszy raz jestem na stroncei nie ogarniam jeszcze za bardzo
14 paź 18:24
Aga1.: b)
−x4−x2+7≤−(√x)4−(√x)2+7
−x4−x2+7≤−x2−x+7, gdy x≥0
14 paź 18:31
Igor: dzieki wielkie
14 paź 18:40