rozwiaz uklad rownan
qwerty: rozwiaz algebraicznie uklad rownan
|x| + 3|y| = 7
|y| − |x| = 1
14 paź 17:43
Bogdan:
a taki układ umiesz rozwiązać:
a + 3b = 7
−a + b = 1
14 paź 17:46
qwerty: to moze inaczej, wychodzi mi cos takiego:
4|y|=8
|y|=2
y=2 v y=−2
y=2 y=−2
|x| + 6 =7 |x| + 6 = 7
|x|=1 |x|=1
x=1 v x=−1 x=1 v x=−1
odp: y=2 v y=2 v y=−2 v y=−2
x=1 v x=−1 v x=1 v x=−1
a na koncu ksiazki jest wynik :
x=1 v x=1 v x=−1 v x=−1
y=−2 y=2 y=−2 y=−2
Gdzie popelnilem blad?
14 paź 17:58
Saizou : lxl+3lyl=7
−lxl+lyl=1
−−−−−−−−−−−−−−−dodając stronami
4lyl=8
y=2 lub y=−2
dla y=2 mamy
lxl=lyl−1
lxl=2−1=1
lxl=1
x=1 lub x=−1
zatem mamy
y=2 y=2
x=1 x=−1
dla y=−2
lxl=lyl−1
lxl=2−1
lxl=1
x=1 x=−1
y=−2 y=−2
x=1 x=−1
14 paź 18:05
qwerty: ok dzieki.
mam jeszcze 1 pytanie, czy
|2x| − |5y| = −11
|3x| + |4y| = 18
mozna zapisac jako
2|x| − 5|y| = −11
3|x| − 4|y| = 18
14 paź 18:11
Antek: Mozesz tak zapisac
14 paź 18:14
qwerty: Dziekuje!
14 paź 18:14