Sprawdzenie zadań
Piotr 10: Witam

.
Robię testy maturalne, które dostałem od pani profesor w szkole, lecz nie mam do nich
odpowiedzi, a pani powiedziała, że też nie ma. Byłbym bardzo wdzięczny, jeśli ktoś by mi
sprawdził te zadania

. Za pomoc bardzo dziękuję

1. Suma trzech liczb tworzących ciąg geometryczny jest równa 62. Suma logarytmów dziesiętnych
tych liczb równa jest 3. Znajdź wzór tego ciągu.
Liczbami spełniającymi podane założenia są jedynie: (a;b;c)=(2;10;50)
a
n=2*5
n−1
Zad.2 Wyznacz wszystkie całkowite wartości parametru m, dla których funkcja
f(x)=x
2−2
m*x+2
m+1,25 przyjmuje wartości dodatnie dla każdego x∊R.
Wyszło mi, że m∊(−
∞;log
25)
Czyli m∊(−
∞;2) ⋀ m∊C
Zad.3
| | 6x3−19x2+16x−4 | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| . Napisz wzór tej funkcji w najprostszej |
| | 2x2−5x+2 | |
postaci. Naszkicuj wykres funkcji g(x)=fIx+1I+1. Podaj dziedzinę i zbiór wartości funkcji g.
| | 2 | | 1 | |
Po uproszczeniu f(x)= x − |
| oraz Df=R−{ |
| ;2}. |
| | 3 | | 2 | |
| | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Dg=(−∞;−1 |
| >∪<− |
| ; |
| )∪( |
| ;2)∪(2;+∞) |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | | 1 | | 1 | |
Dg−1=<1;1 |
| )∪(U1 |
| ;2 |
| )∪(2 |
| ;+∞) |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | |
Troszkę dziwne te liczby tutaj, ale musiałem ''wykluczyć dwie liczby''.
Zad.4
Punkt D należy do przeciwprostokątnej AB równoramiennego trójkąta prostokątnego ABC. Wiedząc,
że IADI : IDBI=1 : 2 oblicz cos ∠ADC.
14 paź 17:42
ZKS:
1.
Według mnie należy jeszcze dodać przypadek kiedy ten ciąg jest malejący czyli
a = 50 ∧ b = 10 ∧ c = 2.
2.

.
3.
f(x) = 3x − 2 ⇒ g(x) = |3x − 2| + 1
ZW = [1 ;
∞].
4.
Niech ktoś inny spojrzy.
14 paź 19:03
Piotr 10: W pierwszym zadaniu zapomniałem dopisać
''Suma trzech liczb tworzących
rosnący ciąg geometryczny...''
Więc mam dobrze

Zad.3
Kurde mogłem sprawdzić wcześniej, a tak się męczyłem z tym zadaniem z D
−1 i D

Ok dzięki wielkie
ZKS 
Jeszcze zostało do sprawdzenia 4 zadanie
14 paź 19:40
Piotr 10: Tak jak zawsze przyjałem w funkcji kwadratowej, że współczynnik a jest równy 1.. Teraz już się
zgadza
14 paź 19:44
Piotr 10: Bardzo proszę o sprawdzenie 4 zadania post 17:42
14 paź 20:06
14 paź 21:46
Administrator: Co wy macie z j. polskiego że jesteście tacy mądrzy z matematyki. Każdy z was jest
Olimpijczykiem?!
Oczywiscie nie hejce troche spamuje mnie bardzo fascynuje wasza niezmierzona wiedza.
Sam jestem maturzystą z podstawy wychodzi mi zawsze +95% ale z rozsz już gorzej.
14 paź 21:59
Piotr 10: Tak
Mila znowu błąd w rachunkach. Pomyliłem boki i złą długość dałem do jednego boku.. Gdy
drugi raz użyłem twierdzenia kosiniusów
14 paź 22:35
Piotr 10: Dzięki
Mila za pomoc

. @
Administrator jeśli chodzi o mnie to nie jestem żadnym
olimpijczykiem, i z języka polskiego mam 2
14 paź 22:37
Mila:
Ja też się myliłam, 3 razy liczyłam, za każdym razem wyszło co innego.Po kolacji chyba się
udało.
14 paź 22:40