Liczby rzeczywiste
Pal: Cena towaru zwiększyła się najpierw o 10%, następnie zmniejszyła o 15%, a potem o 30%. Po tych
zmianach cena wynosiła 261,80 zł. Jaka jest początkowa cena towaru?
Bardzo proszę o pomoc.
14 paź 17:32
Janek191:
x − cena początkowa
x + 0,1 x = 1,1 x − cena po podwyżce o 10%
1,1 x − 0,15*1,1x = 1,1 x − 0,165x = 0,935 x − cena po obniżce o 15%
0,935 x − 0,3*0,935 x = 0,935 x − 0,2805 x = 0,6545 x − cena po obniżce o 30%
zatem
0,6545 x = 261,80
x = 261,80 : 0,6545 = 400
Odp. Cena początkowa była równa 400 zł.
===================================
14 paź 18:01