pilne - Logarytm do potęgi logarytmicznej
Emerald: Bardzo proszę o pomoc:
logxlogx−2=log1000
Dochodzę do momentu i nie wiem co dalej:
(logx−2)(logx)=log1000
(logx−log100)(logx)=log1000
Domyślam się, że trzeba to wymnożyć, ale wychodzą mi straszne głupoty.
14 paź 17:26
ICSP: nie widzę ustalonej dziedziny

t = log x
(t−2)*t = 3
t
2 − 2t − 3 = 0
t
2 − 2t + 1 − 4 = 0
(t−3)(t+1) = 0
14 paź 17:30
Emerald: No oczywiście, zmienna pomocnicza t... Wielkie dzięki za pomoc
14 paź 17:44
Bogdan:
ale najpierw zapis musi być jednoznaczny,
215346
14 paź 17:50