Zadanie z ciągów.
Qmi: Zadanie z ciągów.
Trzy liczby a,b,1 tworzą ciąg arytmetyczny. Liczby 1, a , b tworza ciąg geometryczny. Znajdź te
liczby.
i mam tutaj układ równań
b−a = 1−b
następnie
2b−1=a
i tutaj nie wiem dlaczego w drugim mianowniku też jest 2b−1
Przepisywałem zadanie z tablicy widocznie tak musiało być ew. się pomyliłem proszę o
sprawdzenie tego lub wytłumaczenie.
14 paź 17:18
Saizou : info pierwsze
2b=a+1
info drugie
a
2=1*b
zatem mamy układ
2b=a+1
a
2=b
2a
2=a+1
2a
2−a−1=0
Δ=1+8=9
√Δ=3
| | 1−3 | | −2 | | 1 | | 1+3 | | 4 | |
a1= |
| = |
| =− |
| a2= |
| = |
| =1 |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
b1=(− |
| )2= |
| b2=(1)2=1 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
czyli mamy ciągi (− |
| ; |
| ;1) lub (1;1;1) |
| | 2 | | 4 | |
14 paź 17:24
Qmi: ale skąd Ty wziąłeś: a2=1*b ?
14 paź 17:28
Antek: Twierdzenie o 3 kolejnych wyrazach ciagu geometrycznego −− przypomnij sobie
14 paź 17:31
Qmi: ale ja dalej nie wiem dlaczego w moim układnie równań który napisałem wyżej mianowicie
b−a = 1−b
a następnie
2b−1=a
chodzi mi to że w pierwszym ułamku wstawiliśmy a poprawie a w drugim dlaczego na dole jest
2b−1?
14 paź 17:35
Saizou : r=a
2−a
1 i r=a
3−a
2 zatem dla (a,b,1)
r=b−a r=1−b
b−a=1−b
2b=a+1
| | b2 | | b3 | |
q= |
| i q= |
| zatem dla (1,a,b) |
| | b1 | | b2 | |
a
2=b
14 paź 17:40
Qmi: Dziękuję. Czyli to moje które wyżej napisałem jest złe?
14 paź 17:50
Saizou : jak widać, czyli tak
14 paź 17:52
Qmi: Ok, wyszło mi

Jak się robi index dolny tutaj?
Zawsze a1 i b1 dajemy do ciągu arytmetycznego a a2 i b2 do geometrycznego?
14 paź 18:07
Saizou :

nie zawsze, tak tylko oznaczyłem, bo to są różne ciągi
14 paź 18:21